31 sierpnia, 2013

Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie. - Jean Jacques Rousseu

Pierwszy post dedykuję kulinarii.

Zapachy i smaki to coś co przywołuje mi w pamięci chwile kiedy z kuchni dobiegał zapach świeżo przyrządzanego przez mojego tatę żurku, czy niedzielnie wypiekanej szarlotki mojej mamy.
Kiedy gotuję, świat zatrzymuje się w miejscu. Gotowanie to sztuka. A ja się jej ciągle uczę..



Pierś z kurczaka w ziołach z belgijskim puree oraz sałatką z rukoli i kozim serem



Skład

500 g piersi z kurczaka
tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek
rukola
2 pomidory
ser kozi 
oliwki
ziemniaki
1 jajko
łyżka masła
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Przepis jest prosty i szybki, a za razem nieziemsko smaczny. A oto jak go przygotować:

1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, Smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy, dodajemy łyżeczkę soli.
3. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem sałatki. Rukolę i pomidory myjemy.Kozi ser kroimy w plastry i układamy na rukoli razem z pomidorami i oliwkami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
4. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy mleko, 1 jajko, łyżkę masła, gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu. 

Puree, dlaczego belgijskie? Ten kraj słynie z ziemniaczanych przysmaków... :-) Ale o tym już wkrótce!


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz